Ana içeriğe atla

Stochastic

Stokastik osilatör; bir hisse senedinin, seçilen bir dönem için kapanış fiyatlarını günlük en yüksek ve en düşük seviyelerine göre ölçen ve fiyatların dönüm noktalarını belirten bir göstergedir.

George C. Lane tarafından geliştirilmiştir. Bu göstergeye; belirlenen zaman içinde fiyatların "en düşük veya en yüksek seviyeler" arasındaki yerinin saptanması yöntemi de denilebilir.

Stokastik göstergesini ortaya atanlar, hissenin son zamanlarda taradığı fiyat seviyelerine yakın kapanacağını söylemektedirler. Genellikle hızlı hareket eden futures (vadeli işlem) piyasalarındaki işlem yapanlar arasında ilgi gören bu gösterge ile ilgili başlıca ana fikirler şunlardır;

Yükselen borsalarda (piyasa/market) fiyatlar genellikle gün içinde taradıkları fiyat seviyelerinin üst taraflarında kapanırlar,

Doyuma erişmeye başlayan borsalarda kapanış fiyatları gün içi en yüksek değerlerden uzaklaşmaya başlar (satıcılar çoğalmaktadır),

Düşüşe geçen borsalarda fiyatlar gün içi gördükleri en düşük değerlere yakın yerlerde kapanırlar.

Stokastik hesaplamalar bugünkü kapanış ile n-günlük dönemin en yüksek ya da en düşük değerleri arasındaki ilişkiyi gösterir. Göreceli güç endeksinden (Relative Strength Index/RSI) farklı olarak günlük kapanış değerlerinin momentum ölçmeleri yerine iki eğri kullanılır. Stokastik Osilatör bu iki eğri ile gösterilir. Bu eğrilerin birbirlerini alttan veya üstten kesmelerine göre al veya sat kararı verilir. Ana eğri %K eğrisi olarak adlandırılır ve genelde kesintisiz bir çizgiyle gösterilen eğridir. %D olarak adlandırılan ikinci bir eğri daha vardır ki; "%K eğrisinin basit hareketli ortalaması (simple moving average)" olarak ifade edilir. %D eğrisi genelde noktalı bir çizgiyle gösterilir. Sinyalleri veren ve tabii ki daha çok önem taşıyan eğridir.

Stokastik kısa vadede alım/satım yapanların, çok önemli bir yardımcısıdır. Yukarıda bahsedilen, birbirini izleyen iki eğri ile alım/satım zamanları tayin edilir. Belirli bir dönem içindeki en düşük kapanış değeri ile bugünkü kapanış değeri ve aynı dönem içinde en düşüklerin en düşük değeri ile en yükseklerin en yüksek değeri arasındaki ilişkilerden yararlanır.

Yorumlanması



Aşırı Alım Satım Bölgeleri

Stokastik osilatör 0-100 arasında değerler alır. Gösterge üzerinde alt ve üst bölgelerde iki paralel çizgi vardır. Bu sınırlar aşırı alım (overbought) ve aşırı satım (oversold) bölgelerini temsil ederler. Buna göre, hisseden hisseye değişmekle birlikte stokastik osilatör belli bir sınırın üzerine çıktığında satılır, altına indiğinde alınır. Genel kabul görmüş olan ve en yaygın kullanılan aşırı alım ve aşırı satım sınırları 80 ve 20'dir. Bu sınırlar çok sıkça kullanılmasına rağmen genel bir kural değildir. Hisse senedinin önceki seyirleri izlenerek farklı sınırlar kullanılabilir. Kimi yabancı kitaplarda (örneğin; Schwager'in Technical Analysis kitabında) 14 günlük slow stokastik ile overbought ve oversold sınırları için 70 ve 30 sınırlarının tercih edildiği yazılmaktadır. Bu sınırlar ve n-dönemler genellikle hangi tür piyasada (vadeli / emtia / hisse senedi) işlem yapıldığı ile alakalıdır.

Aşırı alım ve satım bölgeleri arasında stokastik osilatörünün yönüne göre fiyat trendi hakkında tahmin yapılır. Stokastik osilatörünün 80 sınırının üzerine çıkması yukarı trendin hızlanacağı ve aşırı alım bölgesinde bulunulmasından dolayı her an trend değişiminin olabileceği anlamına gelmektedir. Sat sinyali, aşırı alım bölgesinde tepe yaptıktan sonra aşırı alım sınırını aşağı doğru kırdığı zaman alınır. Gösterge bu seviyeden itibaren genellikle orta bant olarak kabul edebileceğimiz 50 değerine yaklaştıktan sonra bir tepki çıkışı vermektedir. Talebin yüksekliği göstergenin tekrar üst sınırın üstüne çıkmasına sebebiyet vermektedir. Bu durumda tekrar alım tavsiye edilir fakat yüklenilecek olan risk daha yüksektir. Göstergenin aşırı satım bölgesine girmesi durumlarında da yukarıdaki kuralların tersi geçerlidir.

Aykırılıklar

Stokastik osilatör grafiğinin tepe ve dip noktaları ile fiyat grafiğinin tepe ve dip noktalarının karşılaştırılmasıyla gelecekteki fiyatların yönü hakkında karar verilebilir. Stokastik osilatör ile elde edilen önemli bir ikaz da stokastik eğrilerin aşırı alım ve aşırı satım bölgelerinde kesişmesinden sonra gelen aykırılıklardır (divergence/ıraksama). Iraksama iki şekilde oluşur. Birincisi stokastik eğrilerin (Slow %K ve %D) aşırı alım bölgesinde kesişmesinden sonra gözlenen ve fiyatların düşeceğini gösteren olumsuz yada negatif ıraksama (bearish divergence), diğeri ise aşırı satım bölgesinde gözlenen ve fiyatların yükselme trendine geçeceğini gösteren olumlu yada pozitif ıraksamadır (bullish divergence).

Fiyat grafiğindeki küçük tepeler hep daha yukarıya çıktığı halde, stokastik bir önceki tepeyi aşamıyorsa bu bir negatif ıraksamadır ve fiyatlardaki yükselişin yakında biteceğini gösterir. Aynı durum dip noktalar için de geçerlidir. Stokastik osilatör grafiğinin fiyat grafiğine uyum sağlayamaması, fiyatın gitmekte olduğu yönden döneceğini ifade eder. Fiyat grafiği aşağı giderken stokastiğin yukarı dönmesi pozitif ıraksamanın habercisidir ve düşüşün sona ermekte olduğunu, muhtemelen bir yükselişin başlayacağını gösterir.

Stokastik osilatörü spekülasyon süresi kısa olduğu için çok seri davranmayı gerektirir. Özellikle trend dönemlerinde yanlış sinyaller verebilir. Her sinyalin mutlaka kar getirmeyeceği, hatalı sinyallerle de karşılaşılabileceği unutulmamalıdır. Stokastik ve onun gibi osilatörleri kullanmak isteyen teknik analist karar verme mekanizmasını diğer teknik göstergelerle (klasik grafik formasyonları, ADX, MACD,.....vs.) desteklemek zorundadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Parabolik SAR (Parabolic SAR)

Welles Wilder tarafından oluşturulan bu gösterge, ilk olarak Wilder’ın 1978 yılında yayınlanan "Teknik Trading Sistemlerinde Yeni Kavramlar" (New Concepts in Technical Trading Systems) isimli kitabında açıklanmıştır. SAR sözcüğü, "Stop And Reversal" (Dur ve Geri dön) sözcüklerinin baş harfleridir. Wilder ilk önce bunu bir gösterge olarak değil bir alım satım sistemi olarak olarak tasarlamıştır. Bu yapısı ile oyuncuya sürekli işlem yaptırır. Yani bir uzun pozisyon kapatıldığında, kısa pozisyon açılır ve aynı şekilde kısa pozisyon kapatıldığında ise uzun pozisyon alınır. Parabolik SAR’ın hesaplanması karmaşıktır ve uzun işlemler gerektirir. Trendlerin dönüm noktalarının çok ayrıntılı bir hesaplama yoluyla saptanmasında ve zamanında AL-SAT kararı verilmesinde etkili bir göstergedir. SAR, fiyatların altında veya üstünde işaretlenen noktalarla izlenir. Trendi izleyen tüm göstergeler gibi parabolik SAR da yatay piyasalarda kârlı sinyaller üretmez. Wilder, Parobolik SAR

Turk Crackerleri Gazetesi, Turkish Scene, Turkzine Eski Kurtlar

Turk Crackerleri Gazetesi, Turkish Scene, Turkzine bilenler bilir bilmeyenler içinse çok şey kaçırdılar derim. Projman, Darkapocalypse, Bigfoot, Intruder, MrStop, Bogac, Misoskian, Hellrazor, Meliksah, MaX, Pasha, Risc, Keloglan, Kaiowas, Zet, Romeo özetle Turkish Scene ve Turkzine dergilerinin tüm yazarlarına kocaman bir alkış istiyorum. Türkiyede internetin emeklemekte olduğu, özellikle bilişime dair her alanda Türkçe kaynak bulmakta gerçek anlamda sıkıntı çektiğimiz bir dönemde büyük bir boşluğu doldurdukları için ve şu an bile zevkle okuduğum değerli paylaşımları için sonsuz teşekkürler. Bazen acaba o arkadaşlara ne oldu diye düşünmekten kendimi alamıyorum. Hafızam beni yanıltmıyorsa yeni dergiler çıkmayınca bir süre daha turkishscene yazarlardan meliksah ve misoskian ın web sayfalarını takip etmiştim. Hangisiydi tam hatırlamıyorum ama aklımda kalan küçük bir detayı aktarmak istiyorum. Dönemlerine göre gerçekten müthiş işler başaran bu arkadaşlar sanal dünyada bizim gözümüzde he

Yahoo yu Türkçe Kullanma

Yahoo mailinizi Türkçe olarak kullanmak için mail hesabınıza giriş yaptıktan sonra Options>Account Information> Şifrenizi girin. Member Information>Edit i tıklayın. Gelen sayfadan Preferred Content daha sonra da New Setting den Yahoo! Turkey i seçiyoruz ve Finished. Yahoo artık Türkçe.