Ana içeriğe atla

Parabolik SAR (Parabolic SAR)

Welles Wilder tarafından oluşturulan bu gösterge, ilk olarak Wilder’ın 1978 yılında yayınlanan "Teknik Trading Sistemlerinde Yeni Kavramlar" (New Concepts in Technical Trading Systems) isimli kitabında açıklanmıştır. SAR sözcüğü, "Stop And Reversal" (Dur ve Geri dön) sözcüklerinin baş harfleridir. Wilder ilk önce bunu bir gösterge olarak değil bir alım satım sistemi olarak olarak tasarlamıştır. Bu yapısı ile oyuncuya sürekli işlem yaptırır. Yani bir uzun pozisyon kapatıldığında, kısa pozisyon açılır ve aynı şekilde kısa pozisyon kapatıldığında ise uzun pozisyon alınır. Parabolik SAR’ın hesaplanması karmaşıktır ve uzun işlemler gerektirir.

Trendlerin dönüm noktalarının çok ayrıntılı bir hesaplama yoluyla saptanmasında ve zamanında AL-SAT kararı verilmesinde etkili bir göstergedir. SAR, fiyatların altında veya üstünde işaretlenen noktalarla izlenir.

Trendi izleyen tüm göstergeler gibi parabolik SAR da yatay piyasalarda kârlı sinyaller üretmez. Wilder, Parobolik SAR'ın piyaslarda trendde olup olmadığını saptamak için, trendin şiddetini ölçen DMI göstergesi ile birlikte kullanılmasını önermiştir. Bu durum için diğer analistler de çeşitli yöntemler geliştirmişlerdir.

Wilder bu sistemi, kârlı pozisyondan en uygun zamanda çıkışın belirlenmesi ve zaman faktörünün de hesaba katılması olarak tasarlamıştır.

Parobolik SAR’ın yorumlanması oldukça kolaydır. Eğer SAR noktaları fiyatların üzerinden fiyatların altına düşerse AL, tam tersi olarak, SAR fiyatların altındayken fiyatların üstüne geçerse de SAT kararı verilir.

Parabolic SAR aşağıdaki gibi hesaplanır:

SARn+1=SARn+α(EP - SARn)

SAR fiyat grafiğindeki her trend için ayrı ayrı hesaplanır. Trendin her bir adımında, SAR zamanın önünde hesaplanır. Yani bir sonraki SAR değeri şu an uygun olan veri ile hesaplanabilir. Hesaplamak için şu formül kullanılabilir:

Burada SARn değeri şimdiki, SARn + 1 değeri ise bir sonraki değeri temsil eder.

EP Uç Nokta (extreme point) değeri, eğer yükselen bir trend varsa erişilen en yüksek fiyat iken alçalan bir trend ise kaydedilen en düşük fiyatı temsil eder. Her gelen yeni bir değer ile EP değeri güncellenir.

α değeri, hızlanma faktörü olarak isimlendirilir. Wilders bu değeri 0.02 olarak belirlemiştir. Bu değer arttırılırsa noktalar piyasayı daha yakından, düşürülürse daha uzaktan izler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Turk Crackerleri Gazetesi, Turkish Scene, Turkzine Eski Kurtlar

Turk Crackerleri Gazetesi, Turkish Scene, Turkzine bilenler bilir bilmeyenler içinse çok şey kaçırdılar derim. Projman, Darkapocalypse, Bigfoot, Intruder, MrStop, Bogac, Misoskian, Hellrazor, Meliksah, MaX, Pasha, Risc, Keloglan, Kaiowas, Zet, Romeo özetle Turkish Scene ve Turkzine dergilerinin tüm yazarlarına kocaman bir alkış istiyorum. Türkiyede internetin emeklemekte olduğu, özellikle bilişime dair her alanda Türkçe kaynak bulmakta gerçek anlamda sıkıntı çektiğimiz bir dönemde büyük bir boşluğu doldurdukları için ve şu an bile zevkle okuduğum değerli paylaşımları için sonsuz teşekkürler. Bazen acaba o arkadaşlara ne oldu diye düşünmekten kendimi alamıyorum. Hafızam beni yanıltmıyorsa yeni dergiler çıkmayınca bir süre daha turkishscene yazarlardan meliksah ve misoskian ın web sayfalarını takip etmiştim. Hangisiydi tam hatırlamıyorum ama aklımda kalan küçük bir detayı aktarmak istiyorum. Dönemlerine göre gerçekten müthiş işler başaran bu arkadaşlar sanal dünyada bizim gözümüzde he

MACD - Hareketli Ortalama Yakınlaşması Uzaklaşması (MACD – Moving Avarage Convergence Divergence)

MACD göstergesi 1979 yılında Gerald Appel tarafından geliştirilmiştir. MACD göstergesinin temelini biri hızlı diğeri yavaş olan 2 ayrı üstel haraketli ortalama oluşturur. MACD, aşırı alım ve aşırı satım durumlarının ve trend’in yönünün belirlenmesinde kullanılan bir osilatördür. MACD değerleri aşağıdaki formül ile hesaplanır. MACD = HÜHO(n) – YÜHO(m) YÜHO : Yavaş Üstel Hareketli Ortalama HÜHO : Hızlı Üstel Hareketli Ortalama n, m : Zaman Aralığı MACD değerleri yukarıdaki formülden elde edilen sonuçlar doğrultusunda histogram olarak ifade edilir. Bu formüle göre iki hareketli ortalama birbiri ile kesişirken MACD değeri sıfır olur. Hızlı olan hareketli ortalamanın değeri yavaş olandan büyük olduğunda MACD pozitif değer taşır. Diğer taraftan yavaş olan hareketli ortalamanın değeri hızlı olandan büyük olduğunda MACD negatif değer taşır. MACD pozitif tarafta yükseliyorsa, bu fiyatların ortalamadan daha hızlı yükseldiğini, yani piyasanın bir yukarı trend içinde olduğunu gösterir. MAC