Ana içeriğe atla

Momentum (Momentum)

Momentum göstergesinin en önemli özelliği hem trend yapan hem de yatay piyasalarda kullanılabiliyor olmasıdır.

Momentum var olan trendin hız kazanıp kazanmadığını gösterir. Yani piyasanın temposunu ölçer. Bu tempo artan fiyatların artış hızının ve düşen fiyatların da düşüş hızının göstergesidir.

Momentum göstergesi aşağıdaki formülle hesaplanır:

Momentum=Son Fiyat / (n)Periyod önceki fiyat*100

Bu formül, en son kapanış fiyatının n periyod önceki kapanış fiyatına oranını yüzde değer olarak hesaplar. Momentum, 100 çizgisi etrafında dalgalanan bir göstergedir.

Momentum hesaplanma biçimi itibariyle öncül bir gösterge olarak kabul edilebilir. Özellikle trend dönüşlerinde kendisini gösterir ve fiyatlardan önce uyarı verebilir.
Momentum Göstergesinin Yorumlanması

Momentum 100’ün üzerindeyse
Eğer momentum yükseliyorsa bu fiyatların artış hızının arttığını ve yukarı trendlerin kuvvetlendiğini gösterir. Bu durumda uzun pozisyonlar korunmalı ve kısa pozisyon alınmamalıdır.
Eğer momentum sabit seyrediyor ya da düşüyorsa, bu yukarı trendin zayıfladığını gösterir. Bu durumda uzun pozisyonlar yakın zamanda kapatılmalıdır.

Momentum 100 civarındaysa
Bir değişiminin olmadığını ve yatay bir piyasa içinde olduğumuzu gösterir. Burada 100’ü yukarı doğru kesen momentum değerleri bir yükselen trendin başlangıcı olabilirken, 100’ü aşağıya doğru kıran değerler aşağı trendin başlangıcını gösterir.

Momentum 100’ün altındaysa
Eğer momentum düşüyorsa bu fiyatların düşüş hızının arttığını ve aşağı trendlerin kuvvetlendiğini gösterir. Bu durumda kısa pozisyonlar korunmalı ve uzun pozisyon alınmamalıdır.
Eğer momentum sabit seyrediyor ya da yükseliyorsa, bu aşağı trendin zayıfladığını gösterir. Bu durumda kısa pozisyonlar yakın zamanda kapatılmalıdır.

Analizcilerin pek çoğu, orta çizginin geçilmesini bir alım ya da satım sinyali olarak kullanırlar. Momentumun en az bir dip yaptıktan sonra orta çizgiyi yukarıya doğru kesmesi bir alım sinyali ve momentumun en az bir tepe yaptıktan sonra orta çizgiyi aşağıya doğru kesmesi bir satım sinyali olarak değerlendirilebilir. Peki bu tepe ve dip noktalarını nasıl belirleyebiliriz. Genel olarak, momentumun daha önceki değerlerine bakarak görsel olarak bu noktalar belirlenebilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Parabolik SAR (Parabolic SAR)

Welles Wilder tarafından oluşturulan bu gösterge, ilk olarak Wilder’ın 1978 yılında yayınlanan "Teknik Trading Sistemlerinde Yeni Kavramlar" (New Concepts in Technical Trading Systems) isimli kitabında açıklanmıştır. SAR sözcüğü, "Stop And Reversal" (Dur ve Geri dön) sözcüklerinin baş harfleridir. Wilder ilk önce bunu bir gösterge olarak değil bir alım satım sistemi olarak olarak tasarlamıştır. Bu yapısı ile oyuncuya sürekli işlem yaptırır. Yani bir uzun pozisyon kapatıldığında, kısa pozisyon açılır ve aynı şekilde kısa pozisyon kapatıldığında ise uzun pozisyon alınır. Parabolik SAR’ın hesaplanması karmaşıktır ve uzun işlemler gerektirir. Trendlerin dönüm noktalarının çok ayrıntılı bir hesaplama yoluyla saptanmasında ve zamanında AL-SAT kararı verilmesinde etkili bir göstergedir. SAR, fiyatların altında veya üstünde işaretlenen noktalarla izlenir. Trendi izleyen tüm göstergeler gibi parabolik SAR da yatay piyasalarda kârlı sinyaller üretmez. Wilder, Parobolik SAR

Turk Crackerleri Gazetesi, Turkish Scene, Turkzine Eski Kurtlar

Turk Crackerleri Gazetesi, Turkish Scene, Turkzine bilenler bilir bilmeyenler içinse çok şey kaçırdılar derim. Projman, Darkapocalypse, Bigfoot, Intruder, MrStop, Bogac, Misoskian, Hellrazor, Meliksah, MaX, Pasha, Risc, Keloglan, Kaiowas, Zet, Romeo özetle Turkish Scene ve Turkzine dergilerinin tüm yazarlarına kocaman bir alkış istiyorum. Türkiyede internetin emeklemekte olduğu, özellikle bilişime dair her alanda Türkçe kaynak bulmakta gerçek anlamda sıkıntı çektiğimiz bir dönemde büyük bir boşluğu doldurdukları için ve şu an bile zevkle okuduğum değerli paylaşımları için sonsuz teşekkürler. Bazen acaba o arkadaşlara ne oldu diye düşünmekten kendimi alamıyorum. Hafızam beni yanıltmıyorsa yeni dergiler çıkmayınca bir süre daha turkishscene yazarlardan meliksah ve misoskian ın web sayfalarını takip etmiştim. Hangisiydi tam hatırlamıyorum ama aklımda kalan küçük bir detayı aktarmak istiyorum. Dönemlerine göre gerçekten müthiş işler başaran bu arkadaşlar sanal dünyada bizim gözümüzde he

Yahoo yu Türkçe Kullanma

Yahoo mailinizi Türkçe olarak kullanmak için mail hesabınıza giriş yaptıktan sonra Options>Account Information> Şifrenizi girin. Member Information>Edit i tıklayın. Gelen sayfadan Preferred Content daha sonra da New Setting den Yahoo! Turkey i seçiyoruz ve Finished. Yahoo artık Türkçe.